Работно Време

Понеделник            12:00-20:00

Вторник                   09:00-18:00

Сряда                       12:00-20:00

Четвъртък               09:00-18:00

Петък                       12:00-20:00

Събота                     12:00-20:00

Социални мрежи

Имплантология

Имплантологията променя облика на денталната медицина през последните 25 години. Зъбният имплант представлява изкуствен корен на зъб, който хирургично се поставя в костта. Направени са от титан, който е съвместим с биологичните тъкани, и не се отхвърлят от организма, ако се спазва изискваната орална хигиена. Титаният и титаниевите сплави са най-широко разпространенте метали в денталните и друг вид костни импланти (каквито са ортопедичните стави). Свойството на титания да се интегрира в костта – остеоинтеграция, е билогичната основа за успеха на денталните импланти. След като даден зъб бива загубен, костта, която държи този зъб, започва да се разгражда и да намалява по обем и височина. Поставянето на дентален имплант спира тази загуба на поддържащата кост. Имплантите спомагат за поддържането на формата и плътността на челюстта. Имплантите спомагат дъвкателната, говорната функция и изражението на лицето да изглеждат напълно естествени.

Подходящ ли съм за зъбни импланти?

Ако сте загубили един или няклко от зъбите си, означава, че сте кандидат за поставянето на импланти. Важно е да бъдете в добро общо здраве. Неконтролиран диабет, туморни образувания, лъчетерапия в областта на главата, тежки алкохолизъм и тютюнопушене са състоянията, които неблагоприятно влияят на интеграцията на импланта в костта. Много важно е да информирате вашия дентален лекар за тези състояния, както и за всички лекарства, които приемате, при плануването на подобен тип лечение. Къде и как ще бъдат поставени импланти, изисква обстоен преглед и внимателно планиране на детайлите. Необходимо е да бъдат направени рентгенови снимки, скенер, гипсови модели от горна и долна челюст, да бъде изследвана захапката. Доброто планиране подсигурява прецизното поставяне на импланта.

Поставяне на допълнителна кост (аугментация)

Когато се предвижда да имате импланти, освен здрави венци, е необходимо костта, която поддържа имплантите да е с достатъчно добро качество и обем. Ако костта е прекалено тънка или пък мека, е необходимо да се извърши костна аугментация, за да може имплантът дълго време да остане в костта. 

Ако няма достатъчна костна височина в горната челюст и синусите са прекалено близо, е необходимо да се проведе опрерация по повдигане на синуса (синус лифт). 

Пациентите, които по природа нямат добра кост, която да поддържа имплантите, са идеални кандидати за костна аугментация. Аугментацията се прави чрез костна присадка, което представлява поставяне на изкуствена кост до вече съществуващата кост от челюстта на пациента, която в последствие се интегрира и се формира изцяло нова кост.

Пациенти, които са имали извадени зъби преди много време или са носили протези години наред, често се нуждаят от аугментация, защото костта се е резорбирала през този период. 

Модерната костна аугментация обикновено е безболезнена, минимално инвазивна процедура. В някои от случаите денталният лекар може да прецени да постави костта при ваденето на зъба. В този случай заздравяването е по-бързо. 

При пациенти с липсващи зъби за по-дълъг период от време, е необходимо да се разреже венецът, за да се стигне до костта и денталният лекар да постави изкуствената кост към челюстта. След това венецът отново се зашива Присадката съдържа колаген и протеини, стимулира костния растеж. За да се формира нова кост, може да са необходими от няколко седмици до 9 месеца преди да бъдат поставени имплантите, в зависимост от големината на присадката и от качеството на съществуващата кост. 

Съвети за орални грижи при наличието на импланти в устаната кухина

По-голямата част от поставените импланти остават успешно в устната кухина, но има някои стъпки, които нашите пациенти се налага да спазват, за да се осигури успех:

  • извършване на много добра орална хигиена – четкайте и почиствайте между зъбите си два пъти на ден, използването на интердентални четки помага да се достигнат труднодостъпните места около имплантите;

  • преустановете пушенето – пушенето може да доведе до отслабване структурата на костта и отпадане на имплантите;

  • редовни посещения при дентален лекар – професионално почистване и редовните прегледи на всеки шест месеца помагат да се подсигурят добри условия за имплантите на пациента;

  • въздържайте се от дъвчене на по-твърди храни – това също може да увреди и вашите здрави зъби.

Straumann използва наука и иновация, за да създаде уникални дентални импланти с доказан естетичен резултат. Имплантите за надеждни, биосъвместими и направени от титан, най-широко използваният материал в имплантологията. Импланти с доживотна гаранция от водещите дентални компаниив света.