Работно Време

Понеделник            12:00-20:00

Вторник                   09:00-18:00

Сряда                       12:00-20:00

Четвъртък               09:00-18:00

Петък                       12:00-20:00

Събота                     12:00-20:00

Социални мрежи

Профилактика

Правилното поддържане на орална хигиена е от съществено значение за предпазване развитието на зъбен кариес и възпаление на венците. Възпалените венци са подути, лилави на цвят, кървят. Това състояние се нарича гингивит. С течение на времето това възпаление може да премине в костта, която поддържа зъбите. Тя започва да намалява на височина, зъбите се оголват и разклащат – пародонтит.

Препоръчва се професионално почистване от дентален лекар на всеки 6 месеца; а за пациенти с по-напреднали и агресивни форми на пародонтални заболявания – на всеки 4 месеца.

  Процедурата включва:

  • Почистване с ултразвук и водно-въздушно полиране – с тази процедура се отстраняват плаката, зъбният камък и налепите над венеца. Полирането премахва оцветяванията и изглажда зъбната повърхност.
  • Кюретаж – почистване на кореновата повърхност от бактерии, плака и токсини; позволява на венеца да заздравее около зъба.

  Симптоми на пародонталните заболявания

  Заболяванията на венците могат да протичат безболезнено, така че е важно нашите пациенти да са запознати с всеки един от следните симптоми: оточни, зачервени, кървящи венци; отдръпване на венеца от шийката на зъба; персистиращ лош дъх и лош вкус в устата; клатещи се зъби; наличен гноен ексудат около зъбите. Белег на здравия венец е, че той прилепва плътно около зъба, а дълбочината на джоба (разстоянието от върха на венеца до мястото, където този венец се прикрепва за зъба) е 3 мм.

  Когато бактериалната плака се акумулира около венците, тъканите, които поддържат зъбите, биват афектирани, като в резултат се формират джобове с по-голяма дълбочина. Когато пациентът има джобове с дълбочина, по-голяма от 3 мм, формата на заболяване на венците се приема за напреднала. Процедурата на професионално почистване с ултразвук, полиране и кюретаж се приема за „златен стандарт“ в лечението на пародонтита и е първата стъпка, която трябва да бъде направена.

  След процедурата

  При профилактичните посещения, лекуващият дентален лекар проследява оздравителния процес на венците и състоянието на пародонталните джобове. Добрата новина е, че при повечето от случаите червената и подута венечна тъкан става бледорозова и с текстура на портокалова кора, кървенето е редуцирано или елиминирано, а джобовете намаляват в дълбочина. Ако венците са реагирали добре на почистването, няма да имате нужда от допълнителна намеса и процедури. При по-тежките, неповлияващи се форми може да се прибегне до пародонтална хирургия с цел стопиране на костната загуба.

  След процедурата

  Добрата домашна грижа е ключът към превенцията на заболяванията на венците и запазване здравето на устната кухина, независимо от предприетото професионално лечение. Необходими стъпки: ​

  • четкайте най-малко два пъти на ден с флуорна паста за зъби;
  • сменяйте четката за зъби, когато снопчетата й се износят;
  • почиствайте между зъбите  с интердентални средства, около мостове, корони, фасети, импланти;
  • използвайте антимикробна вода за уста;
  • не пушете.